1/5/17

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα για τους πλειστηριασμούς

Ενημέρωση για τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του υπομνήματος που καταθέσαμε με υπογραφές για το θέμα των πλειστηριασμών.
Τη Δευτέρα 24/4 συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το κείμενό μας με τα αιτήματα για τη θέση που θέλουμε να κρατήσει ο δήμος  για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς κατοικιών των λαϊκών νοικοκυριών. Το διάβασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου και στη συνέχεια από τη δημ. αρχή, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφεραν ότι ο δήμος έχει στείλει στην εφορία δέσμευση του ΑΦΜ 306 κατοίκων για οφειλές που στη συντριπτική πλειοψηφία αφορούν χρέη μεταξύ 293 έως 1000 ευρώ. Οι κάτοικοι δεν έχουν καν ενημερωθεί. Από τη δημοτική αρχή δεν έδωσαν στοιχεία για την προέλευση των χρεών, δηλαδή αν είναι από ανείσπρακτα δημοτικά τέλη από λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τη μεταφορά σε κατοίκους του κόστους αλλαγής σωλήνων αποχέτευσης, από τέλη για τραπεζοκαθίσματα, από το νεκροταφείο ή άλλου λόγους.
Στη συνέχεια μας έδωσαν το λόγο για λίγα λεπτά, όπου αναφερθήκαμε στις δυσκολίες του κόσμου να πληρώνει τις τόσες επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει από εφορία, τράπεζες κ.α. και τη δεινή θέση που βρίσκετε η λαϊκή πλειοψηφία απέναντι στο κυνήγι του δικαιώματος στη στέγαση και την ιδιοκατοίκηση με τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς και τους επερχόμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.   Επίσης, σχολιάσαμε ως ένα ακόμα πλήγμα στα λαϊκά νοικοκυριά τη δέσμευση από το δήμο Βύρωνα των ΑΦΜ που βάζει το δήμο στους διώκτες των μικροοφειλετών.
Μετά πήραν το λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Κάποιοι υποστήριξαν τα αιτήματά μας, ενώ κάποιοι είπαν ότι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί αποτελούν και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης επειδή υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν και κάποιοι που δεν πληρώνουν και ότι το κίνημα δεν μπορεί να υπερασπίζεται όσους φοροδιαφεύγουν.

Εμείς, με συνεννόηση των παρόντων μελών της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Αγώνα, κάναμε προσθήκες στο κείμενο μας με βελτιωτικές προτάσεις που έγιναν σε ομιλίες δημοτικών συμβούλων (συμπερίληψη αντίθεσης σε επικείμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να μη γίνουν κατασχέσεις από το δήμο για αυτές τις μικροοφειλές κ.α.) ώστε να στηριχτεί ως απόφαση από όλους. Αλλά, η δημοτική αρχή δεν δήλωσε ότι στηρίζει το ψήφισμά μας, ούτε έκανε τροποποιήσεις σε αυτό, αλλά κατέθεσε ένα άλλο  κείμενο ψηφίσματος, που η παράταξη του Μπαντή δήλωσε ότι το ψηφίζει και κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις το ψήφισε και η παράταξη του Σωτηρόπουλου. Το ψήφισμα της δημοτικής αρχής πήρε 22 ψήφους και στηρίχτηκε από τις παρατάξεις Κατωπόδη, Μπαντή, Σωτηρόπουλου, Γώγου και κάποιους ανεξάρτητους που έχουν  πρόσφατα διαφοροποιηθεί από τη δημοτική αρχή.
Το δικό μας κείμενο πήρε 14 ψήφους και το ψήφισαν οι παρατάξεις Αριστερή Παρέμβαση, Λαϊκή Συσπείρωση, Σωτηρόπουλου και Γώγου και ανεξάρτητοι σύμβουλοι που έχουν διαφοροποιηθεί από τη δημοτική αρχή.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί φαίνεται ότι έχουμε και τις απειλές κατασχέσεων από το δήμο, αλλά και τα προβλήματα με τους φουσκωμένους λογ/σμούς της ΔΕΗ.  Πήγαμε και στη συνάντηση που κάλεσε η Εργατική Λέσχη Κυψέλης Πατησίων για το θέμα της ΔΕΗ και στη ΔΕΗ Παγκρατίου για το πρόβλημα με το φουσκωμένο λογ/σμό συναγωνίστριας μας και τα εμπόδια να της κάνουν ρύθμιση για την αποπληρωμή του.
Επόμενη συνάντηση Πέμπτη 4/5, στις 8.30 μμ στη Λαμπηδόνα