26/5/17

Ανακοίνωση για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις



ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΒΥΡΩΝΑ
 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Πάνω από 4,3 εκ. φυσικά πρόσωπα, 1 στους 2 φορολογούμενους, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία που επιβαρύνονται συνεχώς με πανωτόκια. Και αντί να απαλλάξουν τους οικονομικά αδύναμους από αυτό το βραχνά, προχωρούν σε μέτρα οικονομικής βίας σε βάρος τους με ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις είναι μνημονιακή μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη εντατικά και με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προβλέπεται να επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα.
Οι εφορίες έχουν εκδώσει σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν 1.602.835 εντολές για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες για απλήρωτους φόρους το 2016, έναντι 746.707 το 2015. Αλλά, για  τις περισσότερες εντολές δεν υπήρχε τίποτα να εισπραχτεί. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2017 οι κατασχέσεις που έγιναν ήταν 851.818. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους. Παίρνει διαστάσεις μάστιγας. Οι επιζώντες από το σαφάρι των ηλεκτρονικών κατασχέσεων  θα είναι ελάχιστοι.
Η κυβέρνηση και διάφορα ΜΜΕ εμφανίζουν τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις σαν μέτρο δικαιοσύνης απέναντι στους «κακοπληρωτές», που  δήθεν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και σαν πετυχημένη εισπρακτική πολιτική. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.  
Οι μεγιστάνες μένουν άθικτοι. Για τους μεγαλοφειλέτες ετοιμάστηκε ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ ήδη, με διάφορες ρυθμίσεις, έχουν χαρίσει στην οικονομική ολιγαρχία  χρέη προς τράπεζες, ταμεία, εφορίες, οργανισμούς. Μόλις το 0,4% από το σύνολο όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές  στην εφορία, χρωστούν το 84,8% του συνολικού ποσού. Δηλαδή, από τα  94 δισ. € ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία τα 78,79 δισ. € τα χρωστούν 69 πλούσιοι (με περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρέη ο καθένας) μαζί με άλλους 16.290 πλούσιους, που χρωστούν καθένας πάνω από 300.000 €.

Από την άλλη πλευρά, 3.386.301 άνθρωποι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη  με μέση οφειλή 380 ευρώ και όμως δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Και αυτοί είναι τα πρώτα θύματα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Η δήθεν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, κάνει ριφιφί από τραπεζικούς λογαριασμούς σε όποιο επίδομα, αποζημίωση ή ποσό κατατεθεί. Μόνος περιορισμός να μένουν 1000 €, αν ο λογαριασμός είναι δηλωμένος ως μισθοδοσίας ή σύνταξης. Αν, λοιπόν, κάποιος τύχει και βρει κάποια δουλειά και του δώσουν τα λεφτά μαζεμένα, τα παίρνει αμέσως η εφορία. Αν κάποιος αυτοαπασχολούμενος, αναγκάστηκε για ρύθμιση χρεών ασφαλιστικού ταμείου να καταθέτει σε λογαριασμό του ποσά για είσπραξη από το ταμείο με πάγια εντολή, πάλι παρεμβαίνει η εφορία και τα πρωτοεισπράττει κοκ.
 Η πολιτική των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ταξική μεροληψία, είναι βίαιο ξεζούμισμα για τους φτωχούς, που δεν μπορούν να γλυτώσουν από την αφαίμαξη της εφορίας. Η κοινωνική πλειοψηφία, που πάντα πλήρωνε το μάρμαρο για τα θησαυρίζουν οι λίγοι, φτωχοποιείται πιο δραματικά και βίαια από τη φορολεηλασία σε  βάρος της τα χρόνια των μνημονίων, ενώ τη μαστίζει ήδη η ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, απληρωσιά, αυξήσεις τις τιμές και τώρα γίνεται θύμα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.  Οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις φέτος θα κάνουν ρεκόρ. Μόνο το Φεβρουάριο ανακοίνωσαν ότι έκαναν 21.231, δηλαδή πάνω από 1.011 κάθε εργάσιμη μέρα.
Ασφαλιστικά ταμεία βρήκαν ευκαιρία και μαζί με την εφορία μπήκαν στο κυνήγι για τη λεία με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Αυτοαπασχολούμενοι δέχονται επισκέψεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που δίνει στις τράπεζες εντολές κατασχέσεων.
Δήμοι για οποιαδήποτε χρέη από κλήσεις, από αυθαίρετη επιβολή τελών κατασκευής διάφορων έργων που το κόστος τους μεταβιβάζουν σε κατοίκους, από δημοτικά τέλη που δεν εισπράχτηκαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν διστάζουν να εκδώσουν εντολές μέτρων αναγκαστικής είσπραξής. Χαρακτηριστικά, ο δήμος της Αθήνας για ανείσπρακτα δημοτικά τέλη που προχώρησε σε ηλεκτρονική κατάσχεση και στη συνέχεια και σε αναγγελία πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
Και μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό μάθαμε στην παράσταση της Ανοικτής  Πρωτοβουλίας Αγώνα Βύρωνα για το θέμα των πλειστηριασμών στο δημοτικό συμβούλιο ότι και η δημοτική αρχή Βύρωνα χρησιμοποιεί αυτό το μέτρο χωρίς ενδοιασμό. Δήλωσαν ότι έχουν στείλει στην εφορία δέσμευση του ΑΦΜ 306 κατοίκων για διάφορες οφειλές προς το δήμο Βύρωνα, που στη συντριπτική πλειοψηφία είναι για ποσά μεταξύ 293 έως 1000€. Οι κάτοικοι δεν έχουν καν ενημερωθεί για την κίνηση σε βάρος τους. Και προφανώς είναι μέτρο που θίγει φτωχούς κατοίκους.
Δεν θα μείνουμε άπρακτοι να παρακολουθούμε το κυνήγι σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας για να θησαυρίζουν οι λίγοι και να πληρώνουμε ένα χρέος που ούτε εμείς το δημιουργήσαμε, ούτε εμείς το καρπωθήκαμε, ελέω επιταγών από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Απέναντι στο νέο γύρο λεηλασίας με το τέταρτο μνημόνιο και το νόμο εφαρμογής του που ετοιμάζει νέο μεγάλο πογκρόμ της κυβέρνησης υπέρ των τραπεζών και των funds με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων, χρειάζεται να ξεσηκωθούμε. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να σταματήσουμε τον εφιάλτη.
Απαιτούμε :
·        Παύση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Προστασία του εισοδήματος, των λαϊκών νοικοκυριών από τις κατασχέσεις από εφορίες, τράπεζες, οργανισμούς, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία.
·        Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στη στέγαση. Να μην προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι εξώσεις για τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών από τις τράπεζες, την εφορία, τους δήμους, τα ταμεία.  Να απαγορευτεί  η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της κατοικίας και της περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών. Να μην πωληθούν τα δάνεια σε funds. Διαγραφή των χρεών των ανέργων και των φτωχών. Όχι στην τοκογλυφία των τραπεζών, άμεση και αναδρομική μείωση των επιτοκίων. Να διαγραφούν τα δάνεια όταν έχει πληρωθεί το ποσό του αρχικού κεφαλαίου, να κουρευτούν όσο κουρεύτηκαν τα εισοδήματα των δανειοληπτών.
·        Να σταματήσει η φορομπηξία των λαϊκών στρωμάτων με τους άμεσους και έμμεσους φόρους. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, που ακόμα και οι ίδιοι χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό. Να διαγραφούν τα χρέη όλων των λαϊκών νοικοκυριών.
·        Να πληρώσουν οι πλούσιοι για τα δανεικά και αγύριστα, να φορολογηθούν τα κέρδη τους, να μπει τέρμα στην ασυδοσία και την ευνοϊκή τους μεταχείριση με φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις, χαριστικές ρυθμίσεις.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ