26/2/13

Με μαζική παρουσία και σοβαρό προβληματισμό η συνέλευση συλλογικοτήτων

Έγινε την Κυριακή η συνέλευση συλλογικοτήτων ενάντια στα χαράτσια. Πάρθηκαν αποφάσεις για κοινές δράσεις όλο το Μάρτιο και για καμπάνια ανακήρυξης του Απριλίου ως μήνα Λαϊκής στάσης πληρωμών.
 Βίντεο με αποσπάσματα από τη συνέλευση



 





Δείτε περισσότερα στο ιστολόγιο του "Δεν χρωστάμε - Δεν πουλάμε - Δεν πληρώνουμε" http://epitropi3den.blogspot.gr/.
Επίσης, παρακάτω η ομιλία της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Φορέων και Κατοίκων Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια στη συνάντηση των συλλογικοτήτων.


 ΟΜΙΛΙΑ

Η Ανοικτή Πρωτοβουλία Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια που λειτουργεί 15 μήνες, προσπαθεί να συνενώσει στο κίνημα της πολιτικής ανυπακοής του «δεν πληρώνω» τα χαράτσια ανθρώπους που θέλουν συνειδητά να αντιπαλέψουν τους αντιλαϊκούς φόρους, με ανθρώπους που δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Γνωστό ότι αυτά τα δυο δεν ταυτίζονται πάντα κατ’ ανάγκη.

Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια γιατί είναι φόροι  κοινωνικά άδικοι, δυσβάσταχτοι  και πρέπει να καταργηθούν. Γιατί αποτελούν κρατική ληστεία. Ξέρουμε ότι τα λεφτά δεν  πάνε σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, αλλά στις τράπεζες και στους τοκογλύφους δανειστές,  που έχουν ξεπληρωθεί με το παραπάνω για τα δάνεια που πήγαν στις τσέπες αρκετών αρπακτικών. Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια γιατί την ίδια ώρα που κυβερνήσεις και τρόικα σπρώχνουν την πλειοψηφία στην εξαθλίωση, κόβουν μισθούς και συντάξεις, διαλύουν δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια, μας ξεζουμίζουν με την αύξηση των φόρων, κ.α., οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι κερδοσκοπώντας σε βάρος όλων  μας και στους οικονομικά ισχυρούς χαρίζουν δημόσια περιουσία, μοιράζουν ενισχύσεις και περισσότερες φοροαπαλλαγές. 

Η λειτουργία και δράση της Πρωτοβουλίας μας είναι ανοικτή σε όλους τους κατοίκους που δεν συμφωνούν με τα αντιλαϊκά χαράτσια, χωρίς διαχωρισμούς με βάση το τι ψήφισαν και αν ψήφισαν στις εκλογές. Έτσι σήμερα στην πρωτοβουλία συσπειρώνονται άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές.  Δίνουμε έμφαση στην τακτική και ανοικτή λειτουργία κάθε Τετάρτη όπου παίρνονται όλες οι αποφάσεις μας. Θεωρούμε ότι έχει μεγάλη αξία ο συντονισμός με άλλες συλλογικότητες τοπικά και με τις αντίστοιχες κεντρικά και για αυτό έχουμε βάλει ένα λιθαράκι στο σημερινό συντονισμό μας. Κινούμαστε με ενημέρωση και δράση και στις γειτονιές της περιοχής μας, με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις σε ΔΕΗ και εφορία.

Από την αρχή κρίναμε ότι δεν έπρεπε να περιοριστούμε στα παραπάνω και σε μια γενική προπαγάνδα, αλλά να δουλέψουμε για μια οργανωμένη ανυπακοή. Έτσι βάλαμε μπροστά να κινηθούμε κυρίως εξωδικαστικά, αλλά με προσωπική συμμετοχή και ευθύνη των κατοίκων να υπογράφουμε εξώδικες δηλώσεις που θα καταγραφόταν η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και τις οποίες καταθέταμε στη ΔΕΗ.
Αυτή η μορφή ανέδειξε τα εξής που  μάλλον και εσείς τα ξέρετε.

Το κίνημα ανυπακοής πληρωμής των χαρατσιών αγκάλιασε πολλούς ανθρώπους. Στο Βύρωνα είναι εκατοντάδες τα νοικοκυριά που δήλωσαν μέσω της πρωτοβουλίας μας στη ΔΕΗ ότι δεν πληρώνουν. Αλλά είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν να το κάνουν χωρίς να συμμετέχουν στο κίνημα, είτε γιατί δεν εμπιστεύονται συλλογικές δομές και κινηματικές δράσεις, είτε γιατί δεν θέλουν δεσμεύσεις, είτε γιατί θέλουν να δίνουν σε άλλους λογαριασμό για το τι θα κάνουν στο μέλλον.
Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που δεν πλήρωσαν γιατί δεν μπορούν, αλλά δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει την ανάγκη να εντάξουν την αδυναμία πληρωμής σε κινηματικές διαδικασίες.
Μια ακόμα παράμετρος είναι ότι αρκετοί που στα λόγια μιλούν για αγώνες και αντίσταση για διάφορους λόγους είτε ανοικτά, είτε χωρίς να το παραδέχονται πληρώνουν τα χαράτσια.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα να πούμε ότι έχει πέσει ο ρυθμός και ο όγκος των εξώδικων δηλώσεων που έρχονται στην Πρωτοβουλία μας.

Έτσι,  φαίνεται ότι ο αγώνας του δεν πληρώνω είναι μια «σκληρή» σε εισαγωγικά,  μορφή, που δεν έχει κάνει πάρει τις μαζικές διαστάσεις που απαιτούνται για να έχουμε πιο άμεσες νίκες. Παρότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ότι ακριβώς και μόνο με την μέχρι τώρα έκταση της μη πληρωμής και τα όσα έχουμε κάνει, είχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Το σημείο του νόμου που έλεγε για διακοπή ρεύματος αν δεν πληρώνεται το χαράτσι και η μόνιμη επιβολή αυτού του χαρατσιού μέσω των λογ/σμών της ΔΕΗ, ακυρώθηκαν. Δεν είναι λίγο όταν οι μνημονιακοί νόμοι θεωρούνται ιεροί και απαραβίαστοι να έχουμε ανατροπή έστω κάποιων πλευρών τους.



Όμως, ενώ το κίνημα δεν ανέδειξε όσο θα έπρεπε, αυτό το αποτέλεσμα, η κυβέρνηση κάνει νέα επίθεση με το φορολογικό που ήδη ψηφίστηκε και με αυτό που θα ακολουθήσει και θα μας ξεζουμίσει. Ήδη μας έχουν οδηγήσει να πληρώνουμε άμεσους και έμμεσους φόρους περισσότερο από ότι είναι το εισόδημα που απομένει. Ενώ φαίνεται να σχεδιάζουν το σύνολο φόρων για το σπίτι μας να αντιστοιχεί σαν να το νοικιάζουμε από το κράτος. Είναι βλέπεις ενοχλητικό για την ΕΕ ότι στην Ελλάδα είναι ψηλό το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αφού με κόπους και δάνεια από τράπεζες μεγάλο κομμάτι του λαού μπόρεσε να αποκτήσει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Θέλουν τώρα να μας πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες και η εφορία, για να κερδοσκοπήσουν πάνω στην κατοικία τα μεγάλα επιχειρηματικά, τραπεζικά και κατασκευαστικά συμφέροντα.
Άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα και την ανυπακοή για να υπερασπίσουμε τις ζωές μας δεν υπάρχει.

Νομίζουμε ότι η ανακήρυξη μήνα προειδοποιητικής μαζικής λαϊκής στάσης πληρωμών είναι μια καμπάνια ανυπακοής που μπορεί να  συμβάλλει στην ενεργοποίηση, στην αντίσταση και γιατί όχι στην ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής τους, αν συνδυαστεί με απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις,  διαρκή αγώνα. Ας κάνουμε οι συλλογικότητες γειτονιάς αυτό που μας αναλογεί.
Δεν συμφωνούμε με ηττοπαθείς και μοιρολατρικές αντιλήψεις. Δεν συμφωνούμε με επιφυλάξεις  του τύπου «και τι θα γίνει?», «τι αξία έχει ο μήνας?»,  «Όταν λέμε για μήνα είναι σαν να λέμε ότι μετά  θα τα πληρώσουμε». 
Μπορούμε με αυτή την καμπάνια να συνενώσουμε και όσους μέχρι τώρα συμμετέχουν στην άρνηση πληρωμών, και αυτούς που δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν αλλά δεν έχουν ενταχτεί στο κίνημα και τους πιο επιφυλακτικούς και δύσπιστους και αυτούς που πιθανόν κάτω από μια αντίληψη συνέπειας στις υποχρεώσεις τους δεν θέλουν να μην πληρώνουν γενικά και συνέχεια , αλλά διαφωνούν με αυτή την πολιτική και ψάχνουν ένα τρόπο να δηλώσουν την αντίθεση και τη διαμαρτυρία τους. Χρειάζεται παράλληλα να παραμερίσουμε και να αντιμετωπίσουμε με πληροφόρηση το φόβο που καλλιεργεί κυβέρνηση και ΜΜΕ για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, σπιτιών.
Η λαϊκή στάση πληρωμών απαιτεί σοβαρή προετοιμασία, συμπαράταξη του εργατικού κινήματος, στήριξη από φορείς (πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς, κ.α.) που θα απαιτήσουμε δημόσια όλοι να πάρουν θέση.
Για αυτό πιστεύουμε ότι ο μήνας Μάρτης θα πρέπει να είναι μήνας μιας εντατικής προετοιμασίας με έκδοση υλικών, απεύθυνση σε φορείς, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, προσπάθειας για πανελλαδικό συντονισμό.

 Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε :
1.   Κάθε τελευταία Πέμπτη  ή τελευταία μέρα του μήνα κινητοποιήσεις έξω από τις εφορίες.
2.   Μια πανελλαδική κινητοποίηση προς το τέλος Μάρτη με διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
3.   Έκδοση κοινής ανακοίνωσης που να υπογράφεται από τις συλλογικότητες γειτονιάς για το χαρακτήρα και την αξία του μήνα λαϊκής στάσης πληρωμών και έκδοση αφίσας, αυτοκόλλητων.
4.   Έκδοση φυλλαδίου τεχνικών οδηγιών που να ανασκευάζει τους φόβους και να δίνει πληροφορίες για τα δικαιώματα σε σχέση με την εφορία.
5.   Μετά από περίπου 20 μέρες μια νέα μεγάλη συνάντηση με φορείς από σωματεία, συλλόγους κ.α. που συμφωνούν με τη στάση πληρωμών για να ανακοινώσουμε την καμπάνια.
6.   Κοινή συνέντευξη τύπου όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Ως  Ανοικτή Πρωτοβουλία στο Βύρωνα προγραμματίζουμε στις 8/3 σε ένα δημοτικό κινηματογράφο συγκέντρωση- συζήτηση που θα καλέσουμε όλους τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς του Βύρωνα για να συντονίσουμε τις δράσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και να υποστηρίξουμε κοινές δράσεις.
Σε αυτή τη συγκέντρωση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε υπόθεση όλων την καμπάνια και τις δράσεις που θα καταλήξουμε σήμερα εδώ.
Ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους. Δεν φοβόμαστε, Δεν συναινούμε, αντιστεκόμαστε.
Καλό αγώνα.

Ανοικτή Πρωτοβουλία Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια