6/9/17

Βίντεο-Φωτογραφίες-Δελτίο Τύπου από Κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς

αναδημοσίευση από ιστολόγιο ΣΥΣΑ 

Δελτίο τύπου, φωτογραφίες, βίντεο από την κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, για την πανελλαδική συγκέντρωση των Συντονισμών Συλλογικοτήτων-Πρωτοβουλιών ενάντια στους πλειστηριασμούς, τη συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και την συνέλευση του κινήματος (31/8/2017):


Η πόρτα του υπουργού Δικαιοσύνης (και της κυβέρνησης γενικότερα) είναι ορθάνοιχτη για τους εκπροσώπους των μεγάλων συμφερόντων και υποστηρικτές της πολιτικής που επιβάλλουν η Ε.Ε. και το κεφάλαιο, αλλά δύσκολα ανοίγει για το κίνημα κι όσους αγωνίζονται για την προάσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο γενικό συμπέρασμα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή Συντονισμών Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις από όλη τη χώρα, αφού και σε αυτή την κινητοποίηση γευτήκαμε τη στάση της κυβέρνησης και του αστυνομικού κράτους απέναντι στο κίνημα.
Η πόρτα του υπουργού Δικαιοσύνης (και της κυβέρνησης γενικότερα) είναι ορθάνοιχτη για τους εκπροσώπους των μεγάλων συμφερόντων και υποστηρικτές της πολιτικής που επιβάλλουν η Ε.Ε. και το κεφάλαιο, αλλά δύσκολα ανοίγει για το κίνημα κι όσους αγωνίζονται για την προάσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο γενικό συμπέρασμα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή Συντονισμών Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις από όλη τη χώρα, αφού και σε αυτή την κινητοποίηση γευτήκαμε τη στάση της κυβέρνησης και του αστυνομικού κράτους απέναντι στο κίνημα.
Η συνέχεια της ανακοίνωσης και περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω. Μπορείτε να δείτε το  βίντεο από τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και πατώντας εδώ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης που δυο μέρες πριν “έσταζε μέλι” για τους μεγαλοσυμβολαιογράφους της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων/εκπροσώπους των τραπεζών και συνένοχους στην προσπάθεια εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας– την ημέρα της συγκέντρωσης (και παρά το από μέρες πριν σταλμένο αίτημα συνάντησής του μαζί μας), απλά απουσίαζε. Στη θέση του άφησε πλήθος αστυνομικών δυνάμεων που έστησαν φραγμό απέναντι στους διαδηλωτές (και αφού πιο πριν περιπολικό της αστυνομίας παρακολουθούσε το λεωφορείο των διαδηλωτών από τη Θεσσαλονίκη) καθώς και το γεν. γραμματέα του υπουργείου κ. Σάρλη, ο οποίος όμως από την πρώτη στιγμή δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα των πλειστηριασμών…

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο διαδηλωτές δηλώσαμε την αντίθεσή μας στη μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική των πλειστηριασμών, καταθέσαμε το παλλαϊκό αίτημα για την κατάργηση του νομικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την θεσμοθέτηση της πραγματικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Στη συνάντηση δε με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε μετά από πίεση και εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο της 15μελούς αντιπροσωπίας των διαδηλωτών:

-αναλύθηκε η κατάσταση στην οποία έχει φέρει την κοινωνική πλειοψηφία η πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου και των μνημονίων τους.

-καταγγέλθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία η έλλειψη νομοθεσίας  για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις αρπακτικές διαθέσεις τραπεζών, κράτους, ταμείων και δήμων και ειδικότερα η προσπάθεια εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που κάνουν ακόμη πιο εύκολη, γρήγορη και προσοδοφόρα γι αυτούς την αρπαγή.

-κατατέθηκε το αίτημα για κατάργηση του νομικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και τη διαγράφη των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες και κράτος.

-απαιτήσαμε την παύση κάθε δίωξης και την πλήρη απαλλαγή των μελών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς για τη δράση τους

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας κ. Σάρλης ισχυρίστηκε ότι υπάρχει προστασία της κατοικίας των πιο αδύναμων και γενικότερα της λαϊκής περιουσίας αναφέροντας κυβερνητικά νομοθετήματα, τα περισσότερα από τα οποία καμία ή ελάχιστη σχέση έχουν με το ζήτημα των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και σίγουρα δεν στοιχειοθετούν πολιτική προστασίας της. Αναγκάστηκε βέβαια να παραδεχτεί ότι η κυβέρνησή του κατάργησε το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας ενώ καμιά απολύτως δέσμευση δεν υπήρξε για την ικανοποίηση αυτού ή οποιουδήποτε άλλου αιτήματός μας.

Ειδικότερα για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αναλαμβάνει την παγκόσμια πρωτοτυπία να νομοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο, το απέδωσε στην πολιτική «εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του υπουργείου και της μετατροπής τους σε ηλεκτρονικές για τη βελτίωσή τους»!!! Προχώρησε παραπέρα στην εκτίμηση ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δε θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει πριν τις αρχές του 2018.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διώξεις μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, δήλωσε ότι θα προτείνει στον υπουργό νομοθετική ρύθμιση για την παύση τους, χωρίς όμως να απαντά στο ερώτημα γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης συνεχώς κατασυκοφαντεί το κίνημα και με πρόσφατο δελτίο τύπου του υπουργείου, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται σε νέες διώξεις και καταστολή.

Οι πιο πάνω απαντήσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης δεν κρίνονται καθόλου ικανοποιητικές, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα των πλειστηριασμών και γενικά την ταύτισή της με τις επιλογές αυτών που επιβουλεύονται τα λαϊκά συμφέροντα.  Γι αυτό και η μόνη ελπίδα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι στο κίνημα που με τη μαζική του παρουσία από την πρώτη κιόλας μέρα της επανέναρξης των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία (6 Σεπτέμβρη) και άλλες πολύμορφες δράσεις, δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και θα βάλει φραγμό, θα ανατρέψει την πολιτική αρπαγής της λαϊκής περιουσίας.

Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός συντονισμένου πανελλαδικά, ανυποχώρητου αγώνα των κατά τόπους συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών ενάντια στους πλειστηριασμούς, κατέληξε και η πολύ μαζική πανελλαδική συνέλευση του κινήματος που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συγκέντρωση στο υπουργείο με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου ενημέρωσης, επικοινωνίας και  κοινής δράσης των συλλογικοτήτων που δρουν ενάντια στους πλειστηριασμούς και την καταστροφή της ζωής μας και προτείνονται στις κατά τόπους συλλογικότητες:

- συγκεντρώσεις στα ειρηνοδικεία για την ακύρωση των πλειστηριασμών στις 6 του Σεπτέμβρη και κάλεσμα σε τοπικές συλλογικότητες, σωματεία κ.ά. για μαζικές συγκεντρώσεις με πολύμορφες δράσεις σε όλα τα ειρηνοδικεία αλλά και τράπεζες, συμβολαιογραφικούς συλλόγους κλπ. στις 13 του Σεπτέμβρη

- συνελεύσεις και συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο, για την καλύτερη παρέμβαση τις τοπικές κοινωνίες και την πίεση στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους να καταλήξουν σε αποφάσεις μη συμμετοχής και καταγγελίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (όπως οι Σύλλογοι των Εφετείων Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας)

- συντονισμός της δράσης μας και σε άλλα ζητήματα, όπως το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και οι αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού

- νέα πανελλαδική κινητοποίηση και συνέλευση του κινήματος στα τέλη του Οκτώβρη (ή αρχές Νοέμβρη).

Με την υλοποίηση των παραπάνω και όποιων άλλων δράσεων συναποφασιστούν εντατικοποιούμε τη δράση μας για την οριστική ανατροπή της πολιτικής αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για να μην περάσει ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ και μαζί με όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου και την απαλλαγή από τη θηλειά των μνημονίων και του χρέους, της Ε.Ε. και του ευρώ! Για το δικαίωμα όλων στη στέγη, το ρεύμα, το νερό, τη θέρμανση, την περίθαλψη! Θα νικήσουμε!