29/12/11

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ

Πλήττεται από αποφάσεις δικαστηρίων ο νόμος για διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όταν δεν πληρώνεται το χαράτσι. Διαβάζουμε στον τύπο στις 28 και 29/12 2 πρόσφατες αποφάσεις δικαστηρίων.


ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΤο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απαγόρευσε στη ΔΕΗ, με προσωρινή διαταγή του, να κόψει το ρεύμα στο γραφείο 38χρονου δικηγόρου, ο οποίος αρνείται να πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας. Ο δικηγόρος προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να «παγώσει» η διακοπή ρεύματος για μη καταβολή του τέλους.
Όπως ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, το τέλος είναι «αντισυνταγματικό», ενώ τόνισε ότι η κοινοτική οδηγία για την παροχή ενέργειας δεν περιέχει διατάξεις που να συνδέουν το δικαίωμα αυτό με τις φορολογικές υποχρεώσεις.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα ακολουθήσει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 27 Ιανουαρίου και μέχρι τότε ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος αποφεύγει τον κίνδυνο να μείνει το γραφείο του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Ήδη τον τελευταίο μήνα το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή υπέρ ιδιοκτήτη πτηνοτροφικής μονάδας που αρνούνταν να καταβάλει το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ.
Στην εν λόγω περίπτωση το δικαστήριο απαγόρευσε στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα, επειδή η πτηνοτροφική μονάδα υπάγεται στις εξαιρέσεις του νόμου, οπότε κακώς είχε ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη της να καταβάλει το τέλος. Και σε αυτήν την περίπτωση εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων


ΑΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Ικανοποιήθηκε σε πρώτο στάδιο η ομαδική προσφυγή δημοτών του Ηρακλείου Αττικής  κατά του χαρατσιού, καθώς το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας  διέταξε να μη διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε 26 δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος λόγω της βεβαρημένης οικονομικής τους κατάστασης (άνεργοι, πολύτεχνοι, ανάπηροι, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλοεισοδηματίες).
Πρόκειται για την πρώτη ομαδική προσφυγή στο Λεκανοπέδιο Αττικής που γίνεται δεκτή δικαστικά και αφορά την ουσία του ζητήματος του ειδικού τέλους ακινήτων. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου.