30/12/11

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΛΕΩ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Ενδέκατη αύξηση στα τιμολόγια τη διετία των μνημονίων

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της «ελληνικής» κυβέρνησης, από 1.1.2012 καλούνται όλα τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται από την ανεργία, τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα και τα απανωτά χαράτσια, να υποβληθούν σε νέο τεστ αντοχής. Η δοκιμασία προβλέπει: α) αύξηση 10-15% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και β) καταβολή επιπλέον 12,50 € το 4μηνο για κάθε μέση 4μελή οικογένεια, λόγω αύξησης 207% του Ειδικού Τέλους (υπέρ ιδιωτών κερδοσκόπων) ΑΠΕ.
Πόσοι άραγε από τους 1 εκ. ανέργους, τους 2,2 εκ. εργαζόμενους κάτω από το όριο της φτώχειας και τα 4 εκ. εργαζόμενους στο όριο της φτώχειας θα αντέξουν την 11η κατά σειρά αύξηση του ρεύματος στη 2ετία των μνημονίων; Ή αλλιώς, την 25η στη 10ετία της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που «θα μείωνε τις τιμές»; Πόσοι από αυτούς θα μείνουν τους επόμενους μήνες χωρίς ρεύμα;
Θα ήταν πολύ επιεικές αν χαρακτηρίζαμε τις νέες ανατιμήσεις ως κοινωνικά ανάλγητες. Δεν πρόκειται απλά περί αναλγησίας, αλλά για οργανωμένο σχέδιο καταλήστευσης και της τελευταίας σταγόνας από το εισόδημα, την προσωπική αλλά και τη δημόσια περιουσία ενός ολόκληρου λαού. Θέλουν ο λαός μας να εξαθλιωθεί, να γονατίσει κυριολεκτικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποδεχτεί ότι καθετί που μέχρι χτες ήταν αυτονόητο κοινωνικό του δικαίωμα (το ρεύμα, το νερό, το λεωφορείο, το σχολείο, το νοσοκομείο) θα του παρέχεται όταν, όπως και στην τιμή που θα αποφασίζει ο νέος ιδιοκτήτης της περιουσίας του: οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα ιδιωτικά μονοπώλια.
Άλλωστε, ποιος απαίτησε ειδικά τις τελευταίες ανατιμήσεις στο ρεύμα; Αντιγράφουμε αυτολεξεί από το σύνολο σχεδόν του τύπου: «οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι σε περίπτωση που οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν είναι στο επίπεδο που κρίνεται επαρκές για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, τότε σε επόμενη έκθεση είναι πιθανό να υπάρξει εκτίμηση για υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔΕΗ».
Κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: Πώς γίνεται μια επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ που ο κύκλος εργασιών της είναι το 3% του ΑΕΠ της χώρας (4,2 δις €*), που παραμένει ως σήμερα κερδοφόρα (91 εκ. €*) και τα πάγιά της ανέρχονται κατ’ ελάχιστον σε 16 δις €, να χρεοκοπήσει και μάλιστα άμεσα; Ποιες τράπεζες και ποιοι οίκοι αξιολόγησης στήνουν για μια ακόμη φορά συνθήκες χρεοκοπίας και σε όφελος ποιου; Είναι οι ίδιοι που έχουν υποτιμήσει τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ στο 1,2 δις €, ώστε να πουληθεί λιγότερο απ’ όσο κοστίζει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της, όπως π.χ. η Πτολεμαϊδα V που προϋπολογίζεται σε 1,5 δις €. Είναι τα ενεργειακά μονοπώλια, όπως η γερμανική RWE και η γαλλική EdF, που ορέγονται να αρπάξουν έναντι πινακίου φακής την τεράστια αυτή περιουσία που έχτιζε επί δεκαετίες ο ελληνικός λαός.
Και συνεχίζοντας να ψάχνει το γιατί και σε όφελος ποιου, ο λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα εντοπίσει κι άλλα «παράλογα» στην «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι χτες ακόμα του έλεγαν ότι πληρώνει ακριβά το ρεύμα γιατί η ΔΕΗ έχει πολλούς εργαζόμενους με πολύ υψηλούς μισθούς. Ρίχνοντας μια ματιά στα επίσημα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι οι «υψηλοί» μισθοί περικόπηκαν κατά 380 εκ. € το 2011 και την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. ζητά αυξήσεις 15% για να εισπράξει 200 εκ. €! Μα τι συμβαίνει εδώ; Είναι τελικά δυνατόν να μη φταίνε τα «τεμπέλικα», «πλεονάζοντα», «υψηλόμισθα» «ρετιρέ» για τις αυξήσεις; Πού πήγαν τόσα χρήματα από τις τσέπες των «ελλήνων φορολογουμένων»;
Αντιγράφουμε ενδεικτικά κάποια από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για το 9μηνο 2011:
-       300 εκ. € από φόρους σε καύσιμα που όδευσαν στους διεθνείς τοκογλύφους για αποπληρωμή του χρέους.
-       180 εκ. € για αναγκαστική αγορά λόγω «απελευθέρωσης της αγοράς» από ιδιώτες (κυρίως Μυτιληναίος, Λάτσης, Περιστέρης-GdF/Suez).
-       750 εκ. € για ακριβές εισαγωγές από ευρωπαϊκά μονοπώλια ενέργειας, πάλι λόγω «απελευθέρωσης της αγοράς».
Να θυμίσουμε ότι το κόστος της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τη δεκαετία 2000-2009, δηλ. η άμεση κι έμμεση χρηματοδότηση των ιδιωτών μόνο από το ταμείο της ΔΕΗ ξεπέρασε τα 10 δις €.
Η πολιτική που δημιούργησε το χρέος εκπορεύεται από την ΕΕ κι έχει όνομα, λέγεται «απελευθέρωση των αγορών». Κι όποιος σήμερα, όπως η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, συνεχίζει να την αποδέχεται είναι στην πράξη συνυπεύθυνος και για τις μειώσεις των μισθών και για τις αυξήσεις των τιμολογίων και την αφαίμαξη των νοικοκυριών.
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι είδος πρώτης ανάγκης κι όχι εμπόρευμα για να κερδοσκοπεί η αγορά. Η διασφάλισή του σαν βασικού κοινωνικού αγαθού, το φθηνό ρεύμα για το λαό προϋποθέτει την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις πολιτικές της, την Εθνικοποίηση του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας σε μία 100% δημόσια επιχείρηση. Μια ΔΕΗ αμιγώς κρατική που θα λειτουργεί για την ευημερία του λαού και την ανάπτυξη του τόπου.

Φλώρα Παπαδέδε






* Οικονομικά Αποτελέσματα Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. για το 9μηνο 2011.