3/3/12

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣτΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής 2/3 για να καταλήξει στην απόφασή του για την αντισυνταγματικότητα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (κοινώς χαράτσι της ΔΕΗ). Η απόφαση ακόμα δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι:
-  Το ΣτΕ έκρινε, σχεδόν ομόφωνα ότι : είναι αντισυνταγματική και παράνομη η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπως προβλέπει ο νόμος.

-   Ενώ, έκρινε ότι "το επίμαχο τέλος είναι συνταγματικό, καθώς πρόκειται για "έκτακτο" και όχι για μόνιμο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες".

       Πρόκειται για ένα πρώτο αποτέλεσμα που κερδήθηκε χάρις στο συλλογικό αγώνα του κινήματος άρνησης πληρωμής του χαρατσιού και στην ανυπακοή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που νίκησαν το φόβο και δεν πειθάρχησαν στον αυταρχισμό και στην επιβολή του άδικου νόμου.  
    Το αποτέλεσμα δεν θα ήταν αυτό, αν υπήρχε άκρα του τάφου σιωπή, αντιμετωπίζαμε το χαράτσι με σκυμμένο κεφάλι και τρέχαμε όλοι να το πληρώσουμε. Πιθανά θα ήταν ακόμα καλύτερο, αν υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη έκταση της ανυπακοής και της αντίστασης. Το ΣτΕ έχει τα όρια του και φάνηκαν (όπως και σε άλλες αποφάσεις του) από το σκέλος της απόφασης που αφορά την κρίση ως συνταγματικής της επιβολής του χαρατσιού, λόγω του "έκτακτου" χαρακτήρα του.
   Είναι φανερό ότι κερδήθηκε μόνο μια μάχη, αλλά ακόμα δεν νικήσαμε στον αγώνα μας για να καταργηθεί συνολικά το χαράτσι .

   Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να καταργηθεί το χαράτσι και η φοροληστεία, που καθιερώνονται ως μόνιμα με τη νέα δανειακή σύμβαση, παράλληλα με τη λεηλασία των μισθών, των συντάξεων, την ανεργία και την ακρίβεια.
   Απαιτείται να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να ανατρέψουμε μνημόνια, συμβάσεις και όλους όσους τα επιβάλλουν, τους συμφέρουν και τα στηρίζουν.Μπλόκο στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πληρώνουν το χαράτσι στη ΔΕΗ βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ωστόσο δέχεται ότι είναι συνταγματική η επιβολή του τέλους ακινήτων. Η ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αργά χθες το βράδυ ολοκλήρωσε την κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της που αφορούσε την συνταγματικότητα ή μη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας -σύμφωνα με πληροφορίες- έκριναν ότι το επίμαχο τέλος είναι συνταγματικό καθώς πρόκειται για έκτακτο και όχι για μόνιμο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν με εντελώς διαφορετικό τρόπο το κρίσιμο ζήτημα που αφορά στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δικαστές προτάσσοντας την προστασία των καταναλωτών, σχεδόν ομόφωνα, έκριναν ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ όπως προβλέπει ο νόμος.

Νομολογιακός πιλότος

Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από βροχή προσφυγών που είχαν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το σωματείο Έλληνες Φορολογούμενοι, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, διάφοροι δήμοι και άλλα σωματεία.

Η υπόθεση λόγω μείζονος σπουδαιότητας εισήχθη με διαδικασίες εξπρές στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση το θεσμό της πρότυπης δίκης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απόφαση των ανώτατων δικαστών αποτελεί νομολογιακό πιλότο για όλα τα δικαστήρια της χώρας στα οποία εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις.

Έτσι, κατ’ εφαρμογήν της ετυμηγορίας του ΣτΕ κανένας καταναλωτής δεν κινδυνεύει με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν έχει πληρώσει καμία από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων.

Μέχρι σήμερα και κατώτερα δικαστήρια είχαν εκδώσει προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγόρευαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης θεωρώντας ότι αποτελεί αναγκαίο αγαθό για τη διαβίωση των πολιτών.