13/3/12

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Σύμφωνα με απόφασή του (προσωρινή Διαταγή) στις 9/3/2012, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) απαγόρευσε στη ΔΕΗ τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων (22-5-2012). 
Ο λόγος της απόφασης αυτής είναι ότι ο καταναλωτής που εξόφλησε το δεύτερο δίμηνο στο ATM τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ορθώς νομίμως και προσηκόντως εξόφλησε την ως άνω οφειλή του ως προς το ρεύμα, μη έχοντας δικαίωμα κανείς να θεωρήσει ότι η καταβολή του αυτή αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων που του είχε επιβληθεί σε προηγούμενο λογαριασμό, το οποίο δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να πληρώσει.  
Η ως άνω απόφαση – προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) εκτίμηση νομικών είναι ότι καθίσταται «απόφαση – οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πολιτεία και το Υπουργείο Οικονομικών στην ανάκληση, άλλως τροποποίηση της οδηγίας – εντολής του Υπουργείου Οικονομικών προς τη ΔΕΗ για να διοχετεύονται τα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα προς το χαράτσι.
 
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012
Νέα απόφαση Πρωτοδικείου Καλαμάτας κατά ειδικού τέλους
Νέα απόφαση «μπλοκαρίσματος» είσπραξης του ειδικού τέλους (χαράτσι) από τη ΔΕΗ εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, κάνοντας δεκτή προσωρινή διαταγή που κατέθεσαν θιγόμενοι, αφού, βάσει νέας εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, η κατάθεση χρημάτων για την εξόφληση της αξίας του ρεύματος στο δεύτερο λογαριασμό που είχε συμπεριληφθεί το χαράτσι υπολογίσθηκε ως εξόφληση μέρος του ειδικού τέλους από τον προηγούμενο λογαριασμό.

Με την απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο ........

δέχθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής και απαγορεύει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του συγκεκριμένου ακινήτου μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που έχει ορισθεί για τις 22 Μαΐου 2012.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, έκανε λόγο για νέα, θαρραλέα απόφαση.

Δεκτή η αίτηση

Οι θιγόμενοι πολίτες είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της πληρωμής της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους. Με προσωρινή διαταγή το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε απαγορεύσει τη διακοπή του ρεύματος μέχρι τη συζήτηση της αίτησης στις 28-2-2012, η οποία αναβλήθηκε. Η πρώτη δόση για το ειδικό τέλος σε διώροφη κατοικία 162 τ.μ. είχε υπολογισθεί περίπου στα 1.118 ευρώ και οι θιγόμενοι είχαν σοβαρές ενστάσεις ότι πρόκειται για λάθος.
Οι θιγόμενοι κατέβαλαν σε ΑΤΜ την αξία του ρεύματος, δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, ΕΡΤ και ΦΠΑ. Το ίδιο έκαναν και όταν έφτασε ο λογαριασμός με τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους.

Στις 6 Μαρτίου, όμως, το υπουργείο Οικονομικών, μετά από συνεννόηση με τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε: «Το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης, είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά ένα διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων, δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.
Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει το λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ, κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας».

Θαρραλέα απόφαση

Έτσι, οι θιγόμενοι ζήτησαν προσωρινά μέτρα, αφού, όπως τονίζουν στην αίτησή τους, υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνος η ΔΕΗ, συμμορφούμενη στη σχετική ανακοίνωση – εντολή του υπουργείου Οικονομικών, να θεωρήσει ότι δεν έχει εξοφληθεί το ρεύμα και να κινδυνεύει άμεσα το σπίτι τους από διακοπή.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κ. Μαργέλης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η απόφαση - προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) καθίσταται “απόφαση – οδηγός” για την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πολιτεία και το υπουργείο Οικονομικών στην ανάκληση, άλλως τροποποίηση της οδηγίας - εντολής προς τη ΔΕΗ.