30/1/12

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ ΛΟΥΙΖΑ

Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Ανοικτής Πρωτοβουλία φορέων και κατοίκων Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια, τη Δευτέρα 30/1/2012 στο δημοτικό κινηματογράφο Λουίζα.
Η συζήτηση ήταν δημιουργική. Μετά το άνοιγμα από μέλη της Πρωτουβουλίας, το λόγο πήραν από το Σωματείο εργαζομένων του δήμου, από την ΕΛΜΕ της περιοχής, από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, από τους παραβρισκόμενους κατοίκους.
Ακούστε το ηχητικό αρχείο από το α' μέρος της συζήτησης εδώ

Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκαν άμεσες δράσεις για :
- παρέμβαση στη ΔΕΗ στα κεντρικά για να δοθούν τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει, να παραδοθεί η τρίτη δόση εξωδίκων και να δημιουργηθεί ταμείο για να πληρώνονται οι λογ/σμοί χωρίς το χαράτσι.
-παρέμβαση στη ΔΕΗ στο Παγκράτι για να ζητήσουμε σε περίπτωση εντολών διακοπής λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού να μας δοθούν οι διευθύνσεις για να κάνουμε παρεμβάσεις. Συμμετοχή στην κινητοποίηση στη ΔΕΗ Παγκρατίου, την Τετάρτη 1/2 ώρα 9.30.
- διοργάνωση συνέντευξης τύπου
-παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο για να αλλάξει στάση ο δήμος και να συνδράμει στον αγώνα μη πληρωμής του χαρατσιού.
Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα ενταθεί η δράση της Πρωτοβουλίας με οργάνωση σε κάθε γειτονιά  για να μεγαλώσει ο αριθμός των κατοίκων που δεν πληρώνει το χαράτσι και συμπληρώνει το εξώδικο προς τη ΔΕΗ.
Εξειδικεύσεις για αυτά και άλλα οργανωτικά θέματα για την καλύτερη λειτουργία της επιτροπής θα συζητηθούν στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 6 μ.μ. στα γραφεία της Πρωτοβουλίας.

Παρακάτω το άνοιγμα - ενημέρωση της συγκέντρωσης από πλευράς της Ανοικτής Πρωτοβουλίας.

Γεια σας.

Ποιοι Είμαστε
Είμαστε η Ανοικτή Πρωτοβουλία φορέων και πολιτών Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια.
Είμαστε κάτοικοι από όλες τις γειτονιές του Βύρωνα  που από το Νοέμβρη 2011 συναντιόμαστε για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι,  συνταξιούχοι, φοιτητές, είμαστε οικογενειάρχες πού έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματά μας θα αντιμετωπιστούν  μόνο μέσα από μαζικές συλλογικές δράσεις.

Προετοιμάσαμε τη σημερινή συγκέντρωση για να μπορέσουμε να συζητήσουμε :
Α. για τις εξελίξεις σε σχέση με την επιβολή των χαρατσιών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Β. τη μέχρι τώρα δράση μας για τη μη πληρωμή των χαρατσιών και την κατάργηση του νόμου και τα πρώτα συμπεράσματα για την προοπτική του αγώνα μας.
Γ. τις ενέργειες μας στο μέλλον, την καλύτερη οργάνωση μας, πρωτοβουλίες για κοινή δράση, ώστε μαζικά και ενωμένοι να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους. Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γειτονιά  και την υπεράσπισή όλων μας,  ώστε να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση.

Το ότι σας λέμε αρχικά από πλευράς πρωτοβουλίας συζητήθηκε σε γενικές γραμμές την τελευταία τακτική συνάντηση που γίνεται κάθε Τετάρτη στο χώρο της Πρωτοβουλίας.

Σας ενημερώνουμε ότι εκτός από όλους τους κατοίκους του Βύρωνα που καλέσαμε με την αφίσα, έχουμε στείλει προσκλήσεις σε όσους μαζικούς φορείς του Βύρωνα είχαμε τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις, στις δημοτικές κινήσεις, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία και τις άλλες επιτροπές που λειτουργούν στο Βύρωνα για τα χαράτσια. Επίσης, καλέσαμε τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Τι ζητάμε
Ζητάμε την οριστική κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, που είναι ένα μέτρο δυσβάσταχτο, άδικο, αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό.
Γιατί η πληρωμή του χαρατσιού είναι σαν να αποδεχόμαστε την ευθύνη για τη δημιουργία του χρέους και επικυρώνουμε την κυβερνητική πολιτική, η οποία επικαλούμενη το χρέος επιβάλλει τη φτώχεια , την εξαθλίωση και την ανεργία.
Γιατί το χαράτσι δεν είναι προσωρινό, θα αυξάνεται μέσω των αντικειμενικών αξιών και θα επιβάλλουν και νέα χαράτσια που ούτε και το πιο διεστραμμένο μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει.
Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό της συγκυβέρνησης ότι αν δεν πληρώσουμε θα μείνουμε χωρίς ρεύμα. Όσο πληρώνουμε θα μας ζητούν κι άλλα.
Παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να μην πληρώσουν το χαράτσι και τους παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια να γίνει αυτό μαζικά και οργανωμένα.

Πως λειτουργούμε
Πιο συγκεκριμένα:
  Λειτουργούμε γραφείο της Πρωτοβουλίας μας σε καθημερινές βάρδιες, όπου δίνονται οδηγίες, συμπληρώνονται και παραδίδονται τα εξώδικα προς τη ΔΕΗ
  Κάθε Τετάρτη γίνονται ανοιχτές συνελεύσεις όπου γίνεται αλληλοενημέρωση και αποφασίζονται οι επόμενες δράσεις μας και  η κλιμάκωση του αγώνα μας.
  Λειτουργεί ιστοσελίδα (http://antixaratsi.blogspot.com) πλήρους ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με τις δράσεις μας.
  Γίνονται μαζικές αποστολές emails και sms και εκτός από το σταθερό τηλέφωνο στο γραφείο που μας έχουν παραχωρήσει το σωματείο εργαζομένων του δήμου και δημ. παρατάξεις και λειτουργεί τις ώρες που έχουμε ανοικτά, έχουμε αποκτήσει και κινητό τηλέφωνο που μπορεί ο καθένας να απευθύνεται για ότι χρειαστεί.
Θα συνεχίσει μετά η γειτόνισσα Μαρία Μπικάκη για τις θέσεις μας για το ζήτημα.

ΟΜΙΛΙΑ

Γείτονες και γειτόνισσες, γεια σας
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί γιατί είμαστε οργισμένοι με τη φοροληστεία, που έχει εξαπολύσει η πρώην και η τωρινή κυβέρνηση, που έρχεται να προστεθεί στη λεηλασία των μισθών, των συντάξεων, την ανεργία, τη διάλυση της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.
Το χαράτσι στους λογαριασμούς  της ΔΕΗ για όποιον έχει έστω ένα καλυβάκι με ποινή τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν το πληρώσεις, σε μια τέτοια εποχή, δείχνει την αναλγησία της κυβέρνησης που την ίδια ώρα καλύπτει τους μεγιστάνες του πλούτου, που κυκλοφορούν ελεύθεροι, αν και αυτοί χρωστούν εκατομμύρια στην εφορία.
Ξέρουμε ότι τα λεφτά από το χαράτσι δεν πάνε σε μισθούς, συντάξεις, την παιδεία ή την υγεία, εξάλλου ο νόμος που το επέβαλλε  το λέει καθαρά : «Για επιτακτικούς λόγους που συνίστανται στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».  Αλλά και ο προϋπολογισμός για το 2012 το δείχνει: το 52% των δαπανών πάει σε τόκους και χρεολύσια, δηλαδή για να αποπληρωθούν οι τράπεζες και οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές.
Ξέρουμε ότι το χαράτσι αυτό, αν δεν το καταργήσουμε, θα γίνει μόνιμο. Και δεν είναι το μόνο που καλούμαστε να πληρώσουμε για τα σπίτια μας. Το 2012 θα έρθει και το ΕΤΑΚ του 2009 και του 2010 και ο ΦΑΠ για το 2011.
Εκτός από τους άλλους άμεσους και έμεσους φόρους, όποιος έχει ένα σπίτι πληρώνει δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, ΤΑΠ, ΕΤΑΚ και τώρα θέλουν να επιβάλλουν και αυτό το χαράτσι επιπλέον. Η αλλοπρόσαλη, ισοπεδωτική κεφαλική και εκβιαστική λογική είσπραξής του έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο ακόμα και τη ΔΕΗ, που θέλουν να την ξεπουλήσουν σε ιδιώτες, αφού η πληρωμή υποχρεωτικά και του ρεύματος και του χαρατσιού οδηγεί πολύ κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει καθόλου το λογαριασμό. Θα μας πουν περισσότερα για τη ΔΕΗ οι εργαζόμενοι που έχουμε καλέσει.
Εμείς να πούμε ότι η πολιτική τους είναι τόσο απροκάλυπτα υπέρ της ασυδοσίας του κεφαλαίου ώστε οι 2 πάροχοι, ένεργκα και ελλάς πάουερ, έφτασαν να πάρουν 187 εκατ. και να φύγουν, δηλαδή να φεσώσουν ΔΕΗ και όλους εμάς, ενώ χρωστούν και σε εργαζόμενους και συνεργάτες πάνω από 1,5 εκ.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία τους για το 2012 έχουν εκδώσει λογαριασμούς με   το χαράτσι  που είναι 1,9 δις. ποσό που ξεχειλίζει το ποτήρι για το λαό και τον φτάνει στα όρια.
Το κύκλωμα που θέλει να βγάζει κέρδη από όλα και να του ανήκουν όλα δεν μπορεί να χωνέψει ότι στην Ελλάδα το 80% του κόσμου έχει δικό του σπίτι, έστω και μικρό, και θέλουν ή να μας τα πάρουν μέσω των τραπεζών ή να μας βάζουν τέτοιους φόρους –πρόστιμα, ώστε να αντιστοιχούν σαν να πληρώνουμε νοίκι. Για να μην αντέχει ο κόσμος να συντηρεί ένα σπίτι και να κερδοσκοπήσουν τράπεζες και εταιρείες ρίαλ εστέιτ πάνω στη στέγη.
Δεν θέλουν δήθεν να φορολογήσουν τους πλούσιους μέσα από αυτό και ούτε είναι  δίκαιο, όπως προπαγανδίζουν, γιατί επιβάλλεται δήθεν σε όλους αναλογικά. Αν ήθελαν αυτό θα μπορούσαν να φορολογήσουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα μεγάλα εισοδήματα. Τώρα  φορολογούν την  ιδιοκατοίκηση με ένα άδικο και δυσβάστακτο χαράτσι, σε μια τακτική που θυμίζει ότι αρπάξουμε πριν μας ξαποστείλουν.
Και όλα αυτά δεν θα έχουν τελειωμό μέχρι να μας ξεζουμίσουν εντελώς για να έχουν υποταγμένους και φτηνούς εργαζόμενους για την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη και τη διατήρηση της εξουσίας τους. 
Δεν πάει άλλο.
Βυρωνιώτισσες και Βυρωνιώτες.
Η άρνηση πληρωμής του χαρατσιού, αποτελεί συνέχεια των αντιδράσεων στην αύξηση των διοδίων, στις αυξήσεις των εισιτηρίων, στην άρνηση πληρωμής της λεγόμενης έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Μόνο που τώρα αυτή η άρνηση πληρωμής έχει μαζικά χαρακτηριστικά, γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η πλειοψηφία δεν έχει λεφτά να το πληρώσει, αλλά ακόμα και όσοι έχουν ακόμα 5 δεκάρες στην άκρη, καταλαβαίνουν ότι ο στόχος είναι να μας τα πάρουν όλα, να γίνουμε όλοι «ευπαθείς ομάδες». 
Η μαζική έκταση της άρνησης έχει τρομάξει την κυβέρνηση των 3 κομμάτων και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, φοβούνται ένα μαζικό ξεσηκωμό.  Και είναι μαζική η άρνηση όταν πάνω από 1,5 εκατομμύριο λογαριασμοί δεν είχαν πληρωθεί μετά τη λήξη τους, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που πληρώθηκαν χωρίς το χαράτσι.
Από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ επιδιώκουν να μας συκοφαντήσουν, μιλώντας για «τζαμπατζήδες σε αντίθεση με τους νοικοκυραίους που πάντα πληρώνουν». Προσπαθούν να φέρουν σύγχυση ότι ο αγώνας είναι μάταιος,  γιατί και να το βγάλουν από τη ΔΕΗ θα πάει στην εφορία. Κάνουν τα πάντα για να μας τρομοκρατήσουν διαρρέοντας ότι  ξεκίνησαν οι διακοπές για το χαράτσι. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.
Αυτοί είναι τρομοκρατημένοι και το κίνημα άρνησης έχει καταφέρει να υποχρεώσει σε αναδιπλώσεις την κυβέρνηση. Αφού και αυτοί ακόμα δηλώνουν ότι δεν θα γίνουν διακοπές για το χαράτσι, έχουν βγάλει 3 απανωτές εγκύκλιους για διευκρινήσεις με μικροαλλαγές,  που όμως δεν αλλάζουν την ουσία. Ενώ, η πίεση έχει καταφέρει να έχουν εκδοθεί  μέχρι τώρα 5 προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων που δεν επιτρέπουν τη διακοπή ρεύματος, λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού. Σε λίγες μέρες θα βγει και η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα  του νόμου, αλλά γνωρίζοντας τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται, που και το μνημόνιο δεν το έκριναν αντισυνταγματικό, δεν περιμένουμε και πολλά από αυτούς.
Για να μπερδέψουν τον κόσμο νοιάζονται δήθεν για τις ευπαθείς ομάδες, που από τη μια τις καλούν να πληρώσουν και από την άλλη υπόσχονται ότι θα τα επιστρέψουν. Κάτω από την κατακραυγή, έβαλαν τον έφορο να αποφασίζει αν θα κοπεί το ρεύμα σε αυτούς που δεν πλήρωσαν το χαράτσι.
Στο ίδιο μήκος κύματος , δυστυχώς και η δημοτική αρχή στο Βύρωνα. Άλλαξε την αρχική απόφαση του δημ. συμβούλιου που έλεγε ότι «Θα σταθούμε δίπλα στους αγώνες των κατοίκων, των σωματείων, των πρωτοβουλιών, των επιτροπών αγώνα, των λαϊκών συνελεύσεων και των φορέων της πόλης μας που συλλογικά και οργανωμένα δρουν στη κατεύθυνση της μη πληρωμής των χαρατσιών.» Και το γύρισε με δική της αυτή τη φορά εισήγηση σε επόμενο δημ. συμβούλιο μιλώντας μόνο για στήριξη της προσφυγής στο συμβούλιο της επικρατείας, που δεν έκανε, και υποστήριξη μόνο των ευπαθών ομάδων με ασφαλιστικά μέτρα, που ακόμα δεν έκανε. Ο δε δήμαρχος στα ΜΜΕ από τη μια θέλει να φαίνεται ότι δήθεν είναι και με τους κατοίκους και ότι δεν θα επιτρέψει για τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ από την άλλη δηλώνει ότι «Η προτροπή στη μη πληρωμή, δεν είναι υπεύθυνη επιλογή καθώς οι πολίτες δεν καλύπτονται νομικά.» και πρόσφατα ότι «είναι λαϊκίστικη λογική το να μην πληρώνει κανείς άκριτα» . Έτσι έχει βρει τα άλλοθι του για να μην έχει βοηθήσει, όπως κάνουν δεκάδες άλλοι δήμοι στηρίζοντας τεχνικά, οργανωτικά, νομικά την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού από τους κατοίκους. 
Το κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού φουντώνει. Από τη μαζικότητα, την επιμονή και τη μαχητικότητά μας θα κριθεί και το αποτέλεσμα. Στην Αγγλία κάτω από τη μαζική άρνηση αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω ένα φόρο που επέβαλλε προηγούμενη κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε χωρίς να φοβόμαστε. Πολλές επιτροπές σε όλη τη χώρα έχουν αναπτύξει αντίστοιχη δράση. Και μάλιστα όπου έχουν και τη στήριξη των δήμων, τα αποτελέσματα είναι μεγάλα. Ν. Ιωνία 3.000 νοικοκυριά, Ν. Σμύρνη 1.200, Βούλα χθες πάνω από 400 στη συγκέντρωση και άλλα τόσα εξώδικα. Ξέρουμε ότι παντού ξεπηδούν πρωτοβουλίες ενάντια στα χαράτσια. Το ίδιο και στο Βύρωνα, που δρουν 2 ακόμα συλλογικότητες για αυτό. Δεν διεκδικούμε τη μοναδικότητα, ούτε την αυθεντικότητα. Δηλώνουμε ότι δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά τη δράση μας με αυτούς, θέλουμε συνεργασία και κοινή δράση και βλέπουμε κριτικά από όπου και να προέρχεται το να μην υπάρχει αυτή η διάθεση.  Εμείς καλέσαμε και σήμερα αυτές τις επιτροπές και καλούμε να είμαστε μαζί σε κάθε γειτονιά, ώστε συλλογικά και οργανωμένα η άρνηση πληρωμής να αγκαλιάσει όλους τους κατοίκους και όλοι μαζί ενωμένα να ξέρουμε τι έκταση έχει σε κάθε γειτονιά του Βύρωνα και να οργανωθούμε.
Φίλες και φίλοι,
 Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά που μας επιβάλλουν συνδέονται μεταξύ τους και ήρθε ο καιρός να αντιδράσουμε, αν θέλουμε να αλλάξουμε το γκρίζο παρόν και το μαύρο μέλλον που μας προδιαγράφουν.
Για αυτό δεν είμαστε μόνο οργισμένοι και αγανακτισμένοι, αλλά προσπαθούμε να βρούμε συλλογικούς τρόπους και δρόμους αντίστασης και αγώνα.
Θέλουμε να οργανώσουμε μαζικά, συλλογικά και πειθαρχημένα την ανυπακοή μας στην πληρωμή του χαρατσιού, ώστε να στηριχτούμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη και να έχουμε νίκες. Όλοι μαζί σε κάθε γειτονιά με οργάνωση από την Πρωτοβουλία Αγώνα δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά διακοπή.
ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.



Για αναλυτική παρουσίαση των δράσεων μας θα σας μιλήσει μετά η γειτόνισσα Σάντυ.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ    ΑΝΤΙΧΑΡΑΤΣΙ


H Πρωτοβουλία, συγκροτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2011 στη δημόσια συγκέντρωση στον κινηματογράφο Λουίζα μετά από πρωτοβουλία της συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων του δήμου. Στην πορεία Σχετική απόφαση πήρε και η ΕΛΜΕ της περιοχής μας. Η ανοιχτή πρωτοβουλία Στηρίζεται στη δράση και την εθελοντική δουλειά των κατοίκων.

Από την Τετάρτη 23/11/11 ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε κάθε Τετάρτη και να αποφασίζουμε για τις δράσεις μας τις επόμενες μέρες.

Πρώτη δράση της πρωτοβουλίας ήταν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 κατά την οποία μικρή αντιπροσωπεία,  κατευθύνθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ Πρατίνου 6 στο Παγκράτι, όπου βρίσκονταν και κάτοικοι από την ανοικτή συνέλευση Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ για διαμαρτυρία ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Ενώ οι περισσότεροι λόγω της επίθεσης των ΜΑΤ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στο Χολαργό και τις συλλήψεις αποφάσισαν να κατευθυνθούν στα γραφεία της ΔΕΗ στο Χολαργό. Εκεί παραμείναμε μέχρι το απόγευμα δηλώνοντας την συμπαράσταση μας και  αναρτήσαμε το πανό μας σαν πρωτοβουλία κατοίκων και φορέων Βύρωνα.
Τις Παρασκευές από 25 Νοέμβρη και τις επόμενες στη Λαϊκή αγορά της περιοχής μας μοιράστηκαν το κείμενο οδηγιών για τη μη πληρωμή του χαρατσιού.
Στις 2 Δεκεμβρίου έγινε μια μεγάλη δράση με τη συμμετοχή μας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, μαζί με εκατοντάδες συγκεντρωμένους όπου συζητήθηκε η προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4021/2011, που είχαν καταθέσει δικηγορικοί σύλλογοι, 3 δήμοι (Περιστερίου, Γλυφάδας και Ικαρίας) και ο σύλλογος Ελλήνων φορολογούμενων και άλλοι. Η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα ή  μη του νόμου από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται κατ' εκτίμηση μέσα στο Φεβρουάριο του 2012.
Το Σάββατο στις 17 Δεκεμβρίου στις 1μμ.πραγματοποιήθηκε συνάντηση – κάλεσμα  κατοίκων της γειτονιάς Μεταμόρφωσης στην παιδική χαρά Επταπύργου και Προποντίδας. Έγινε συζήτηση με τους κατοίκους για την στάση που θα κρατήσουμε ενάντια στα χαράτσια. Επίσης παρόμοια συνάντηση έγινε την Κυριακή 18/12/2011 στη γειτονιά Αγ. Αρτεμίου στις 15:30,
Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου η Ανοικτή Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών Βύρωνα παρέδωσε στη ΔΕΗ Αριστείδου 5 την πρώτη δόση από τις εξώδικες δηλώσεις των κατοίκων που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι και έχουν προσκομίσει στην πρωτοβουλία τις φωτοτυπίες των αποδείξεων που φαίνεται η μη εξόφλησή του χαρατσιού.
Ενώ την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, η Πρωτοβουλία των κατοίκων του Καρέα ενάντια στα χαράτσια, διοργανώνει  την πρώτη Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με τους κατοίκους του καρέα.
Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στις 6.30πμ έγινε εξόρμηση ενημέρωσης στο Κέντρο του Βύρωνα Ιθώμης και Νεαπόλεως από την Ανοικτή Πρωτοβουλία.
Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. πραγματοποιήθηκε  συνάντηση της επιτροπής Σωματείων, Κινήσεων, Συνελεύσεων «Δεν χρωστάμε, Δεν πουλάμε, Δεν πληρώνουμε» στα γραφεία της ΟΛΜΕ Κορνάρου 2 και Ερμού, για να συζητηθούν οι επόμενες δράσεις της πρωτοβουλίας ενάντια στα χαράτσια και στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία από την δική μας πρωτοβουλία.
 Το Σάββατο 14, 21 Ιανουαρίου και κάθε επόμενο Σάββατο  στις 11.30 το πρωί εξόρμηση ενημέρωσης με σημείο συνάντησης την αγορά του Βύρωνα, ενημέρωση με ντουντούκα και μοίρασμα εντύπου υλικού.
Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 9.30 το πρωί τη δεύτερη παράδοση των εξωδίκων στη ΔΕΗ Αριστείδου 5. Η αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας μίλησε με ντουντούκα μοίρασε υλικό,  με όσους περίμεναν στις ουρές της ΔΕΗ για να πληρώσουν ή να εξυπηρετηθούν για άλλους λόγους, καλώντας τους να αντισταθούν και να μην πληρώσουν το χαράτσι.
Έχουμε συγκεντρώσει  εκατοντάδες εξώδικα και συνέχεια λαμβάνουμε νέα.
Επίσης, με έγγραφο τους ζητήσαμε να μας δώσουν στοιχεία για το Δήμο Βύρωνα, πόσοι κάτοικοι έχουν πληρώσει το χαράτσι και πόσοι μόνο το ρεύμα και πόσοι ούτε το ρεύμα.
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 2μμ πήγαμε στο κανάλι ΑΛΤΕΡ  στο Περιστέρι, για να δηλώσουμε την συμπαράσταση στους απεργούς και να παραδώσουμε ψήφισμα, όπως είχε αποφασιστεί στην Γενική Συνέλευση της προηγούμενης Τετάρτης, καθώς επίσης και να προβάλλουμε τη δράση της Πρωτοβουλίας.
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 1μμ  παράσταση στη Διεύθυνση της ΔΕΗ στο Παγκράτι και κατατέθηκε το αίτημα για τη λειτουργία μέσα στη ΔΕΗ ταμείου για την εξόφληση του λογαριασμού της ΔΕΗ εκτός από το χαράτσι. Τέτοια ταμεία λειτουργούν μέχρι τώρα στη ΔΕΗ Κερατσινίου και στη ΔΕΗ Κηφισιάς.
Η διεύθυνση απάντησε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητας των κεντρικών γραφείων της  ΔΕΗ Αριστείδου , της οποίας αποτελούν παράρτημα. Η Διευθύντρια μας είπε ότι θα διαβιβάσει το αίτημα στην Αριστείδου τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.
Το βράδυ της Παρασκευής στις 6μμ συμμετείχαμε αρκετά άτομα από την Πρωτοβουλία Βύρωνα με ένα μεγάλο πανό στη συγκέντρωση των άλλων πρωτοβουλιών, συλλόγων σωματείων ενάντια στα χαράτσια στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή και μετά ακολούθησε πορεία στη βουλή.
Η παρουσία της πρωτοβουλίας ήταν πολύ καλή και μαχητική.

Επίσης άλλες σημαντικές δραστηριότητες της πρωτοβουλίας είναι:
  Η παραμονή εθελοντών για ενημέρωση και συμπλήρωση κατάθεση των εξωδίκων στο γραφείο Καραολή και Δημητρίου στο Δημαρχείο.
  Έκδοση αφισών και ενημερωτικών εντύπων, συνεχή ανανέωση των εντύπων μας και αφισών.
  Αφισοκόλληση σε όλες τις γειτονιές του Βύρωνα και μεγάλων πανό στον Καρέα, είσοδο του Βύρωνα Κολοκοτρώνη και Κύπρου.
  Κάθε Τετάρτη 6μμ έχουμε ανοιχτή συνέλευση όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.
  Ενημέρωση μέσω SMS και e-mails για τις εξορμήσεις και το κινητό τηλέφωνο που υπάρχει στην αφίσα. Ιστοσελίδα antixaratsi.blogspot.com

 Ο κ. Ζαγορίτης θα προτείνει κάποιες πρώτες ιδέες για την οργάνωση της δράσης μας από δω και μπρος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ THΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΑΣ

1. Παράσταση και απαίτηση από το δημοτικό συμβούλιο για απόφαση ευνοική που να συμπαραστέκεται στον αγώνα για μη πληρωμή του χαρατσιού.
-Απαίτηση να αλλάξει στάση o δήμος και να σταθεί όπως άλλοι δήμοι (π.χ. Ν.Ιωνία, Σαρωνίδα, Πετρούπολη, Αργυρούπολη-Ελληνικό, Ν. Σμύρνη, Ρέντης –Νίκαια) δίπλα σε όσους ζητούν την  κατάργηση του χαρατσιού και όχι να δηλώνει ότι δεν είναι υπεύθυνη επιλογή «το δεν πληρώνω».
-Να συμβάλλει ώστε να επανασυνδέεται το ρεύμα και σε όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι και όχι να αρέσκεται στο διαίρει και βασίλευε των κατοίκων σε ευπαθείς και μη ομάδες
Να στηρίξει και ο Δήμος στην απαίτηση να μπει ταμείο στη ΔΕΗ όπου θα πληρώνεται το ρεύμα χωρίς χαράτσι.
2. Να κάνουμε ομάδες δουλειάς για να οργανώσουμε και να μοιράσουμε τα καθήκοντα των μελών της πρωτοβουλίας
α. για οργάνωση των βαρδιών, εξορμήσεων, κ.α.
β. για επικοινωνία (Με ΜΜΕ τύπο έντυπα Ίντερνετ)
γ. για συλλογή οικονομικών πόρων και τη διαχείριση τους
δ. για κυκλοφορία και ανεφοδιασμό με υλικό
ε. για άμεση κινητοποίηση και παρέμβαση όπου χρειασθεί και ότι άλλο κριθεί σκόπιμο

3.Προς τη ΔΕΗ
α. Να δοθούν στοιχεία για όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι και αυτών που «αν και όταν δοθούν εντολές διακοπής»  λόγω χαρατσιού
β. Να ζητήσουμε δημιουργία ταμείου είσπραξης για όσους πληρώνουν μόνο το ρεύμα.
γ. Θα παραδώσουμε εντός των ημερών 3ο πακέτου εξώδικων

4.       Οργάνωση στις 8 συνοικίες -με τηλέφωνα, με κινητά mail και με προσωπικές επικοινωνίες έχοντας στενή συνεργασία με την κάθε Τετάρτη Γεν. Συνέλευση της Πρωτοβουλίας που θα έχει το πρώτο και καθοριστικό λόγο .
5. Οργανώνουμε την πάλη μας για να μην επιτρέψουμε να κόψουνε το ρεύμα και αν αυτό μας ξεφύγει, σε κάποια περίπτωση, η πρωτοβουλία πολιτών πρέπει να είναι σε θέση  να το επανασυνδέσει.

Γι’ αυτό οργανώνουμε παντού τις δυνάμεις μας: Έχουμε σε πρώτη ζήτηση τα τηλέφωνα της πρωτοβουλίας και όσων μελών γνωρίζουμε. Υπάρχει το κινητό που είναι μόνιμα ανοικτό και υπεύθυνοι για κάθε γειτονιά που θα κινητοποιούν τον κόσμο. Και αν κάποια διακοπή γίνει κρυφά, το ρεύμα θα επανασυνδεθεί. Κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Ήδη, υπάρχουν ειδικοί που έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα και συγκροτούν την ομάδα για επανασυνδέσεις. 
Η ΔΕΗ πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση διακοπής ρεύματος ειδοποιεί  κοινοποιώντας τη σχετική ημερομηνία.
Σε μια τέτοια περίπτωση ειδοποιούμε αμέσως το αντιχαρατσι και όλα τα μέλη της πρωτοβουλίας με SMS -τηλέφωνά τους και mail.
Ταυτόχρονα ειδοποιούμε γείτονες, φίλους και συγγενείς για να δώσουν το παρόν μαζί με τον κόσμο της πρωτοβουλίας , τη στιγμή που θα έρθει η ΔΕΗ-εργολάβος.
Κανένας μόνος του, κανένας χωρίς ρεύμα. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να οργανώσουμε τις δυνάμεις της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας  Ενάντια στα Χαράτσια στην αρχή κατά περιοχή και στη συνέχεια κατά γειτονιά, που όμως απαιτεί μεγάλη δραστηριοποίηση μας, καλύτερη οργάνωση, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και συλλογικότητα .
                                 Ευχαριστούμε και στη διάθεση σας για ερωτήσεις